Виробники багатьох косметичних засобів хизуються тим, що у складі є натуральні олії. Ми багато знаємо про властивості олій чайного дерева, обліпихи або, наприклад, оливкової олії. Але є й інші олії, які завдяки своїй дії активно використовуються фармакологами для виготовлення лікарських препаратів.

Лікувальні властивості ряду ефірних олій роблять їх особливо ефективними у боротьбі з різними захворюваннями, в тому числі з гнійними запаленнями шкіри, такими як акне, фурункули, панарицій або гідраденіт. Розглянемо детальніше деякі з них!

Терпентинна олія в косметології

Терпентинова олія

У чому цінність? Отримують із живиці сосни звичайної. Після перегонки та спеціального очищення виходить натуральний продукт – терпентинова олія, саме її використовують у фармакології. Технічний же варіант терпентинової олії з неоднорідної сировини називають скипидарною.

Терпентинова олія – відмінний антисептик, але її головна дія – відволікаюча: тобто посилюючи кровообіг ураженої ділянки шкіри, вона зменшує запалення та неприємні болісні відчуття. Якщо наносити її на шкіру в чистому вигляді, то вона моментально покращує кровотік, надає антибактеріальний ефект і прискорює загоєння. Цікаво, що фахівці призначають терпентинову олію також при невралгії, розтягненнях і міозитах – щоб зняти больові відчуття, а також при деяких захворюваннях опорно-рухового апарату. Нею (дозовано!) навіть лікують тяжкі форми бронхітів.

Як застосовувати? При зовнішньому застосуванні терпентинову олію потрібно обов’язково розводити іншою олією в пропорції 1:10. Тому зручніше купувати відразу готову мазь на її основі.

Розмаринова олія в косметології

Розмаринова олія

У чому цінність? З добре відомої в кулінарії рослини розмарину також отримують найціннішу олію для косметичних та лікарських засобів. Дослідження не раз показували її сильні антисептичні та протизапальні властивості. Цікаво, що ця олія – один із небагатьох знеболюючих засобів, що не викликають седативного побічного ефекту. Її часто використовують для лікування захворювань нервової системи, при невритах, артрозі та остеохондрозі. Знімає навіть застійні запалення!
Розмаринова олія також незамінна як місцевий терапевтичний засіб при лікуванні акне (вугрової висипки). Вона звужує пори і зменшує вироблення шкірного сала, перешкоджає подальшому поширенню інфекції, а також стимулює процес загоєння.

Як застосовувати? При зовнішньому застосуванні олія часто викликає печіння – це нормальна реакція, яка проходить через 2-3 хвилини. Зазвичай лікарі прописують ароматичні ванни з розмариновою олією, а також розтирання. Наприклад, для масажу потрібно розвести в 1 ч. ложці будь-якої рослинної олії 6 крапель розмаринової. Також можна додати 5 крапель (на кожні 5 г) до денного косметичного крему. Але спочатку потрібно зробити тест на чутливість і схильність до алергії. Як правило, розмаринову олію використовують у комбінаціях із іншими рослинними оліями, щоб підсилити ефект.

Евкаліптова олія

У чому цінність? Корисні властивості олії евкаліпта відомі ще з давніх часів, її широко використовують в офіційній медицині. По-перше, вона має бактерицидні властивості та ефективно перемагає грибки та інфекції, по-друге, має анестезуючий ефект. Також олія заспокоює нервову систему, а це важливо і в лікуванні, наприклад, алергії та різних травм. Лікарі часто призначають ароматерапію з евкаліптовою олією при головних болях, а також як місцеве лікування при укусах комах, фурункулах і вугровій хворобі. Розчини з цією олією також використовують для інгаляцій і промивання носа при нежиті!

Як застосовувати? Не варто займатися самолікуванням. Оскільки засіб дійсно ефективний, правильне дозування повинен призначити лікар. Виняток – готові мазі на основі евкаліптової олії у поєднанні з іншими оліями від перевіреного виробника.

Чебрецева олія в косметології

Чебрецева олія

У чому цінність? Чебрець є у переліку найпопулярніших прянощів, але він ще й дав медицині такий цінний продукт як олія. Основні його властивості – антисептична та заспокійлива. Тому фахівці використовують його в лікуванні порушень травлення, сечостатевої системи та навіть для стабілізації показників артеріального тиску, оскільки чебрець ще й потужний імуномодулятор, що стимулює кровообіг. Олію чебрецю можна зустріти і в засобах для догляду за порожниною рота – до них вона включається у якості антибактеріального компонента.
Як застосовувати? Ідеально підходить для догляду за проблемною шкірою, схильною до появи прищів і комедонів: легко справляється з гнійниками, вуграми, фурункулами. Загоює, відновлює шкіру. Правда, не можна її використовувати самостійно, а тільки в поєднанні з базовою олією. Дозування повинен підказати фахівець, який призначає лікування. Або ж можна купити готовий засіб (мазь або крем), у складі якого чебрецева олія вже присутня в правильній пропорції.

Мазь «Ілон» – 4 олії в одному засобі

Для лікування запальних процесів на шкірі можна без рецепта лікаря та ризику алергії купити готовий засіб, в якому поєднуються всі чотири цінні олії в оптимальному дозуванні. Причому кожна з них підсилює властивості інших. Це мазь «Ілон» від німецького виробника «Cesra Arzneimittel GmbH & Co». Її рекомендується застосовувати при:

  • абсцесах, фурункулах, карбункулах – гнійниках на шкірі;
  • акне – запальних гнійних горбиках на обличчі, спині;
  • лікуванні прищів, пов’язаних із подразненням після гоління (депіляції) або запаленням волосяного фолікула;
  • панариції – запаленні навколонігтьової області на пальці руки або ноги;
  • запаленні потових залоз – гідраденіті.

Комбінація 4 олій надає протизапальний, антибактеріальний і знеболюючий ефекти, так що проблема вирішується максимально швидко. При цьому, на відміну від багатьох препаратів на основі натуральних олій, мазь «Ілон» має легкий, ненав’язливий аромат трав.